Leefstijl

We besteden in onze begeleiding extra aandacht aan leefstijl. We vinden leefstijl en gezond werken erg belangrijk voor cliënten en medewerkers. Daarom hebben we een aanbod ontwikkeld dat gezond gedrag stimuleert. Leefstijl is onderdeel van het zorgplan.

gezonde leefstijl

Waarom is aandacht voor leefstijl belangrijk?

Binnen de ggz is een gezonde leefstijl vaker uitzondering dan regel. We kunnen daarom nog een wereld met elkaar winnen wanneer we inzetten op een gezondere leefstijl. Lister heeft het preventieakkoord getekend en streven binnen de ggz naar een Rookvrije Zorg.

Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor leefstijl goed is voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Hierbij gaat het niet alleen over cliënten, maar ook over medewerkers van Lister. Hoe kunnen zij leefstijl inzetten voor zichzelf en in hun begeleiding.

Duurzame verbetering van de gezondheid

Lister wil duurzame verbetering van de gezondheid. Daarom is een projectgroep gestart in 2021. Het doel van dit project is duurzame leefstijlverandering voor Lister door integratie van leefstijl in de organisatie.

Lister Rookvrij

Als zorgorganisatie en werkgever geven we graag het goede voorbeeld op het gebied van gezond gedrag. Roken past daar niet meer bij. We willen een gezonde leef- en werkomgeving voor iedereen. Daarom wordt Lister vanaf 1 januari 2024 rookvrij.

Het houdt in dat in onze gebouwen, bij de entrees en op onze terreinen niet wordt gerookt. Cliënten mogen roken in hun eigen woonruimte. We vragen cliënten om de woonruimte te luchten als begeleiders op bezoek komen. Zo kunnen zij rookvrij werken.

Roken is slecht voor je gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat je minder lang leeft, je kunt er psychische problemen van krijgen of het kan bestaande problemen erger maken. Ook kan roken invloed hebben op hoe medicijnen werken. Daarom hebben organisaties met de overheid afgesproken dat er vanaf 2025 niet meer gerookt mag worden in de geestelijke gezondheidszorg. Op deze manier werken we samen aan een toekomst waarin kinderen zonder roken kunnen opgroeien.

Denk je erover om te stoppen met roken?
Op www.puurrookvrij.nl en www.ikstopnu.nl vind je veel informatie en hulpmiddelen.
Je kunt ook gratis bellen met de Stoplijn op 0800-1995.