Adempauzeplekken
Soms moet iemand even afstand nemen van de situatie thuis om verdere escalatie of een crisis te voorkomen. Op een adempauzeplek kan iemand even tot rust komen, zodat de situatie kan verbeteren of stabiliseren. Bij Lister kunnen mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving zonder verblijfsindicatie gebruik maken van een adempauzeplek. Ze hoeven geen cliënt van Lister of een andere zorginstelling te zijn.
Voor wie is een Adempauzeplek?
Een adempauzeplek is een plek binnen een zorg- of opvanglocatie waar iemand in principe vier nachten kan verblijven. De plek wordt gebruikt als er sprake is van een urgente situatie waarvoor geen andere oplossing voorhanden is. Iemand komt niet in aanmerking voor een adempauzeplek als er een (crisis)opname nodig is. Aanmelden voor adempauzeplekken gaat via de gezamenlijke Adempauzeplekken. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden.
Samenwerkingsverband
Lister organiseert samen met collega instellingen namens de gemeente Utrecht adempauzeplekken. Adempauzeplekken is een samenwerking van Lister, Kwintes, De Tussenvoorziening, Leger des Heils en Abrona. Samen hebben we een aantal adempauzeplekken beschikbaar in de stad en regio Utrecht. De maximale verblijfsduur is vier nachten.
Hoe meld ik iemand aan voor een Adempauzeplek?
Aanmelden voor een adempauzeplek bij Lister gebeurt altijd via een verwijzer. Cliënten kunnen zich niet zelf aanmelden. Wil je weten of Lister een adempauzeplek beschikbaar heeft? Neem dan contact op met een van de betreffende Lister locaties:
- Voor de Lekstroom: Lister Paulus Potterhage
- Voor Utrecht Stad: Lister Nicolaasstraat of Lister Hoograven
Na telefonische afstemming ontvang je een online aanmeldformulier. Dit formulier en meer informatie over aanmelden, vind je ook op de website van de gezamenlijke Adempauzeplekken.