Terug naar het nieuwsoverzicht

“Ik kan niet zonder zingen en muziek.”

2 september 2024

Dinsdag 1 oktober is het wereldwijd Diversity Day. Een dag met aandacht voor diversiteit en inclusie in allerlei vormen en voor allerlei mensen. Lister besteedt hier aandacht aan door een Open Stage te organiseren: een podium waar iedereen zich kan uiten op een creatieve manier. Met deze avond vieren we de verschillen die ons sterk maken. Wij spraken met een van de acts van deze avond: Vera.

Even voorstellen

“Ik ben Vera, 26 jaar en ik doe van alles. Ik heb een eigen bedrijfje, ik maak lingerie op maat. Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij Enik Recovery College, daar geef ik workshops en ga ik een groep voor jongvolwassenen faciliteren.”

Waarom doe je mee met de open stage op Diversity Day?

“Ik hou heel erg van muziek, zingen en optreden. En ik maak ook eigen nummers, dan kan ik daarmee optreden. Ik vind het leuk om die te delen, zodat het niet alleen voor mijzelf is. Ik heb opgetreden bij de ACU, daar was een open podiumavond. En ook in Tivoli via Tune In, bij Cloud Nine. Dat was wel zonder publiek, want dat was in Corona tijd. Ik zit in een groepsapp, waarin wordt gedeeld wanneer er open podia zijn en jams. En daarnaast treed ik ook weleens op bij Enik.”

Hoe lang zing je al?

“Ik zing al mijn hele leven. Vanaf mijn negende heb ik zangles genomen, groepszangles. En nu zit ik bij een koor. Ik ben altijd lessen blijven volgen. Ik had ook een aantal jaar privélessen, maar dat werd een beetje te duur. Toen ben ik even gestopt. Elk jaar hadden we opnames en optredens. Nu moet ik het echt van open podia hebben, daarom vond ik deze open stage ook zo leuk.”

Je schrijft eigen nummers, waar gaan die over?

“Vooral over liefde, zoals altijd hè. Heel cliché. Ik heb er ook 1 over mijn ouders geschreven en ook 1 over een vriendin, dat was mijn eerste nummer. Over mijzelf en ook over eenzaamheid. Ik heb nu ook een nummer herschreven op een liedje van Maan ‘Ze huilt, maar ze lacht’. Ik begon met gedichten en verhalen schrijven. Sinds een paar jaar ben ik begonnen met nummers schrijven. Ik begon op een bestaand nummer, want dan heb je al de melodie. Ik ben goed in rijmen. Ik begon Nederlandstalig, en uiteindelijk ook Engels. 1 lied gaat over een ex, die ik ben verloren. Om het van me af te schrijven. Soms ben ik jaren bezig met 1 nummer. Er zijn periodes dat ik er veel mee bezig ben en dan weer minder. Ik heb nu 1 Engels nummer geschreven en 5 Nederlandstalige nummers geschreven. Ook met hulp, dan schakel ik mensen in, muzikanten. Ik ga op muziekkamp. En dan werk ik samen met producers en muzikanten. Dan krijg ik hulp met begeleiding.

Tijdens Diversity Day ga ik optreden met een begeleider, die mij begeleidt op gitaar, en een andere bewoner. Zij is een singer-songwriter. Ik wil onder andere mijn eigen liedje ‘Love phobia’ gaan zingen.”

Wat vind je zo leuk aan zingen?

“Zingen doe ik overal, bijvoorbeeld als ik de was doe. Ik word vrolijk van zingen. En ik hou erg van praten, daar ben ik ook goed in. Zingen is dan net wat leuker. Ik heb altijd wel liedjes in mijn hoofd, dan zing ik die. Ik zing bijna nooit uit mezelf mijn eigen nummers. Ik kan niet zonder zingen en muziek. Het is een expressie van emoties of gewoon voor de leuk. Ze zeggen dat je ook allemaal vrolijk makende stofjes in je hersenen aanmaakt tijdens het zingen.”

Wat betekent Lister voor jou?

“Ik woon begeleid en dat betekent inmiddels best veel voor me. Ik had al ambulante begeleiding van Lister voor ik hier kwam wonen. Het is heel fijn dat er altijd mensen zijn die kunnen helpen of tussendoor voor de gezelligheid, even een praatje maken en voor de sfeer. Begeleiding helpt mij met allemaal doelen en issues, die in mijn leven spelen.”

Is er genoeg aandacht voor diversiteit bij Lister?

“Bij onze locatie wel. We hebben een LGBTQ+-vlag hangen. En zowel bewoners als begeleiders, die binnen deze ‘community’ vallen. Binnen Lister worden er soms evenementen georganiseerd, zoals met Pride. Ik vind dat wel heel leuk, het geeft leuke ‘vibes’.”

Heb jij dromen?

“Ik wil graag een hond, een labradoodle, dat wil ik al mijn hele leven. Ik heb net ook een puppy uitgelaten. Dat maakt je ook minder eenzaam. Dan heb ik ook een reden om meer te wandelen. Ik wil daar wel mee wachten tot ik samenwoon. Ik wil uiteindelijk graag gaan samenwonen met mijn vriend. Huisje, boompje, beestje. Ik wil ook graag kinderen. Het lijkt me leuk om vaker op te treden, en misschien ooit mezelf te kunnen begeleiden. Zingen en spelen tegelijk is wel moeilijk, daarom wil ik me voorlopig focussen op het zingen.“

Meedoen

Wil je nu ook meedoen met het Diversity Day Open Stage? Je kunt je aanmelden tot 8 september, vraag ernaar bij jouw Lister locatie. Deze uitnodiging om mee te doen is voor medewerkers en cliënten: want samen zijn we Lister. Je mag van alles laten zien, dansen, zingen, voorlezen of muziek maken, en meer.

Deel via:

Het laatste nieuws

Wereld Suïcide Preventiedag 2024: #ik help mee

Op dinsdag 10 september is het Wereld Suïcide Preventiedag. Voorafgaand aan deze dag wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor...

Kunstwerk Enik Nieuwegein onthuld

Naast de ingang van Enik Recovery College Nieuwegein is een muurschildering van kunstenaar Carin Sleurink te bewonderen. Aan dit kunstwerk...

SP brengt werkbezoek aan Lister

Tweede-Kamerlid Sarah Dobbe (SP) en fractiemedewerker Joran Knol brachten maandag een werkbezoek aan Lister.