Terug naar het nieuwsoverzicht

Wereld Suïcide Preventiedag 2024: #ik help mee

10 september 2024

Op dinsdag 10 september is het Wereld Suïcide Preventiedag. Voorafgaand aan deze dag wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van zelfdoding. Dit wordt niet zomaar gedaan. Wereldwijd is er elke 40 seconden een zelfdoding. In Nederland overlijden gemiddeld 1850 mensen per jaar door zelfdoding. Elke suïcide is er één te veel. Genoeg reden om in actie te komen dus.

Ik help mee

Dit jaar is het thema #ik help mee. Want iedereen kan meehelpen met het voorkomen van zelfdoding. Zowel naasten, ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Waar vorig jaar de focus lag op verhalen delen, roept 113 dit jaar mensen op om zelf aan de slag te gaan. De materialen en tips hiervoor staan op 113.nl.

Praat erover

Iedereen kan zelf te maken krijgen met gedachten aan zelfdoding of iemand tegenkomen die hiermee worstelt. Praten over de dood kan spannend zijn. Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp zelfdoding. Toch is het beste advies: praat erover. Door aandacht te hebben voor elkaar, samen te werken én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.

Trainingen en workshops

Op samenmindersuicide.nl is ook de agenda van de week te vinden. Er zijn verschillende trainingen en workshops te volgen. Er zijn ook activiteiten voor mensen die ervaring hebben met dit onderwerp. Of naasten van mensen die met zelfdoding te maken hebben gehad.

Naasten

Naasten kunnen ook te maken hebben met suïcide, maar vooral ook helpen bij het voorkomen. Naasten zijn hierbij heel belangrijk. Maar hoe weet je of een familielid of vriend denkt aan zelfdoding? Hoe praat je erover? Informatie en tips voor naasten is te vinden in de brochure ‘Leven met een suïcidale naaste’ van Ypsilon. Ook staan op de site van Ypsilon animatievideo’s en beeldverhalen. Deze zijn ook beschikbaar met Arabische en Turkse ondertiteling.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Deel via:

Het laatste nieuws

Robert Henk Prins versterkt de raad van toezicht van Lister

Lister is blij dat Robert Henk Prins de raad van toezicht van Lister versterkt. Op 1 september 2024 is hij...

“Ik kan niet zonder zingen en muziek.”

Dinsdag 1 oktober is het wereldwijd Diversity Day. Een dag met aandacht voor diversiteit en inclusie in allerlei vormen en voor...

Kunstwerk Enik Nieuwegein onthuld

Naast de ingang van Enik Recovery College Nieuwegein is een muurschildering van kunstenaar Carin Sleurink te bewonderen. Aan dit kunstwerk...