Voor cliënten
Je leven is nu niet op orde. Je bent psychiatrisch kwetsbaar of je bent verslaafd. Daarmee wil je aan de slag. Je wilt je leven weer op de rit krijgen.
Dit hoef je niet alleen te doen. Lister helpt mensen die ouder zijn dan 18 jaar. We ondersteunen op verschillende manieren. Dat doen we in de regio Utrecht.
Welke begeleiding past het beste bij mij?
Heb je thuis begeleiding nodig? Dat kan met onze ambulante teams.
Soms gaat zelfstandig wonen niet meer. Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou. Wie ben jij en wat geeft jouw leven zin? Zoals werk, een opleiding of sociale contacten. Daar kijken we naar. Zo helpen wij jou de regie over jouw leven terug te nemen.
Tijdens de begeleiding van Lister ontwikkel je vaardigheden, betekenis, perspectief en zelfvertrouwen. Jij staat centraal. Met al jouw sterke kanten en wensen.
Begeleiding bij psychiatrische klachten
Lister helpt bij heel veel soorten klachten en aandoeningen.
Bijvoorbeeld:
- ADHD
- Angststoornissen
- Autisme
- Bipolaire stoornis
- Depressie
- Eetstoornissen
- Persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline
- Psychose
- Verslavingen
Begeleiding thuis voor jou
Met begeleiding aan huis helpt Lister je om je dagelijks leven op orde te krijgen. En het ook op orde te houden. We helpen je om jezelf terug te vinden. En je plek in de samenleving. We willen dat jij zoveel mogelijk weer zelf kunt in je eigen omgeving.
Lister ondersteunt bij het vormgeven van je dagelijks leven. We doen dit samen met de mensen en activiteiten die voor jou belangrijk zijn.
Jij staat aan het roer. En jouw persoonlijke doelen zijn het startpunt van jouw begeleidingsplan. Zo groei je toe naar zo prettig mogelijk leven en wonen in de samenleving. Samen zorgen we voor je kwetsbaarheden.
Op welke gebieden ondersteunt Lister?
- Wonen: huishouden, koken, hygiëne.
- Werk en activering: meedoen in de maatschappij, nuttig bezig zijn.
- Sociale contacten: familie, buren, collega’s, kennissen.
- Financiën en administratie: inkomsten en uitgaven, rekeningen betalen.
- Lichamelijke gezondheid: beweging, zelfzorg, voeding.
- Geestelijke gezondheid: voor jezelf opkomen, zelf dingen bepalen, je goed voelen en omgaan met problemen.
- Middelengebruik: medicatie, verslavende middelen.
- Zingeving: wat wil ik, waarom wil ik dat en waar hoop ik op.
- Relaties, intimiteit en seksualiteit: verbondenheid, fysiek contact, grenzen stellen en grenzen respecteren.
- Zelfhulp: cursussen, trainingen, herstelgroepen, ervaringsdeskundigheid.
Meedoen en meewerken
De ondersteuning van Lister is tijdelijk. In deze tijd werk je aan meerdere dingen.
Je weet beter waar je sterke kanten liggen. Je weet wat jij belangrijk vindt in het leven. Daardoor krijg je een andere kijk op jezelf en op het leven. Je krijgt meer zelfvertrouwen.
Jij maakt je eigen keuzes. En jij geeft aan wat je belangrijk vindt. Je doet dit voor jezelf. Daarom is het belangrijk dat je actief meedoet.
Het is de bedoeling dat je je leven zelf bepaalt. Dat je Lister na een tijd dus niet meer nodig hebt. Samen bouwen we de begeleiding af. Zodra je merkt dat het beter met je gaat.
We werken samen met familie of andere mensen die voor jou belangrijk zijn. Dit kunnen ook ketenpartners zijn, zoals:
- Het buurtteam
- Sociale wijkteams
- Je huisarts
- Behandelaren
Wonen bij Lister
Lukt het je nu niet om zelfstandig te wonen? Wil je dit leren? Lister biedt beschermd wonen. Beschermd wonen is voor mensen vanaf 18 jaar. Dit zijn mensen met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving. Wij werken samen met jou. Zodat jij zo zelfstandig mogelijk kunt wonen en leven.
Alle informatie staat op Mijn Lister
We hebben belangrijke informatie en links op één plek verzameld. Deze plek heet Mijn Lister. Mijn Lister is voor alle cliënten van Lister.
Op Mijn Lister vind je informatie over onze cliëntenraad en cliëntconsulenten. Er staat ook informatie over privacy bij Lister. Je kunt daar ook een klacht indienen over Lister.
Caren.nl kun je ook op Mijn Lister vinden. Caren.nl is het online zorgdossier. Daar vind je alle informatie over je eigen gezondheid. En als naaste over de gezondheid van een familielid. Je kunt daar informatie delen en taken plannen. Jij bepaalt zelf met wie je jouw gegevens deelt.
Meer mogelijkheden
Werk en activering
Mensen ontmoeten geeft je energie. Net zoals een hobby, vrijwilligerswerk of betaald werk. Dit geeft je dag een zinvolle invulling. En daardoor voel je je beter.
Daarom helpt Lister je vanaf het begin. Met het vinden van activiteiten die bij jou passen. Zoals vrijwilligerswerk of betaald werk. Of een opleiding of dagbesteding. En we helpen je ook om die activiteit te blijven doen.
Activiteiten
Lister vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan activiteiten. Daarom organiseren we verschillende activiteiten. Je kunt muziek maken, schilderen, hardlopen of wandelen met een groep. Maar we doen nog veel meer. Lijkt het jou leuk om mee te doen? Kijk dan hier wat er allemaal te doen is.
Bekijk ook
Ervaringsverhalen
Lees de verhalen van cliënten, medewerkers, familie en naasten. Waar hebben zij last van? Wat hebben zij gedaan om zich beter te voelen?
Wat kan ik zelf doen?
Misschien zoek je hulp. Of sta je op de wachtlijst. Kijk hier wat je met zelfhulp kunt doen.
Veelgestelde vragen
De wachttijd voor wonen bij Lister is afhankelijk van je zorgvraag en de locatie waarvoor je wacht. De lengte van de wachttijden kunnen erg variëren. Waar mogelijk zullen we overbruggingszorg aanbieden totdat er een plek beschikbaar is.
Wat kun je in de tussentijd zelf ondernemen? Bezoek de pagina Zelfhulp met tips en suggesties.
Lister biedt onder meer herstelondersteunende begeleiding in één van onze twee hostels In Utrecht. Door verblijf in een Lister hostel ontstaat vaak weer perspectief, waarin ook zelfstandig wonen tot de mogelijkheden behoort. In de hostels streven we naar een menswaardig bestaan. Dit doen we door het bieden van een goede en gezonde woonomgeving. Daarnaast werken onze specialistische begeleiders aan jouw herstel door met jou in gesprek te blijven over jouw middelengebruik. Dit doen we in termen van: ‘Wat levert het je op en wat kost het je? We richten ons op jouw ontwikkelingsmogelijkheden, zodat jouw verslaving niet langer (alles)bepalend is.
Een psychiatrische kwetsbaarheid en/of een verslaving is niet alleen voor een cliënt ingrijpend, maar ook voor naastbetrokkenen. Familie en/of naastbetrokkenen zijn een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van een cliënt. Lister biedt bijvoorbeeld familiecoaching en er zijn familievertrouwenspersonen. Ook hebben we folders over hoe we naasten betrekken bij onze begeleiding.
Ambulante begeleiding betekent begeleiding bij jou thuis. Je spreekt samen met de begeleiding af op welke gebieden je je wilt ontwikkelen en hoe vaak je hier ondersteuning bij nodig hebt. De intensiteit kan variëren van twee keer per week tot meerdere keren per dag. Deze laatste vorm heet intensief specialistische ambulante begeleiding.
Beschermd wonen is wonen met zorg. Je woont in een woning van Lister. Dit is voor mensen met langdurige en complexe problematiek, die nog niet voldoende redzaam zijn om zelfstandig te kunnen wonen. Je hebt nabijheid van zorg nodig, gepland en ongepland en ondersteuning op meerdere leefgebieden. Samen met de begeleiding werk je toe naar meer zelfstandigheid en vergroot je je mogelijkheden op gebieden als wonen, activiteiten en sociaal netwerk.
Lister is sinds 1 januari 2024 een rookvrije organisatie. Dat betekent dat alle gebouwen en terreinen van Lister rookvrij zijn.
Uiteraard verbieden wij niemand om te roken. Als je woont in een gebouw van Lister kun je roken in je eigen kamer of woning en eigen buitenruimte. We vragen iedereen om mee te werken aan ons rookvrij beleid. Het is fijn als je niet rookt als één van onze medewerkers bij je langs komt. Ook vragen wij je om een uur voor het bezoek niet te roken en de kamer of woning goed te luchten door de ramen of een balkondeur open te zetten. Zo krijgen onze medewerkers geen schadelijke stoffen binnen.
Wil je stoppen met roken en vind je dit moeilijk? Weet dan dat je niet de enige bent. Stoppen met roken is vaak erg lastig. Wij ondersteunen cliënten en medewerkers bij het stoppen met roken. Je begeleider kan je hier meer over vertellen.